CELEROVÁ POLÉVKA S JABLKEM

Tak už je to tady…..léto uteklo jako voda a je tu podzim. Přišel na můj vkus poměrně brzy a zhurta. Ale co už, nezbývá než obléct svetr, obout teplejší ponožky a uvařit si polévku. Ta dnešní je z celeru a jablek. Ty jsou v polévce možná trošku neobvyklé, ale právě teď jsou v té nejlepší kondici, plné chuti, krásné vůně a tak tohle pro naši zem typické ovoce jíme u nás doma o sto šest. Jablka polévce dodají šmrnc, tak se toho nebojte!

DSC_4477
 
DSC_4576
11
PORCE: 4
ČAS PŘÍPRAVY: 20 minut
PEČENÍ: 30 minut
 
1 menší celer ( cca 400 g )
1 jablko
3 lžíce slunečnicového oleje
5 snítek tymiánu
1 cibule
200 ml suchého bílého vína
800-1000 ml zeleninového vývaru
sůl, pepř
 
DSC_4510
DSC_4509
2

- troubu rozehřejte na 180 °C a plech vymažte olejem.
- celer a jablko očistěte a nakrájejte na kostky velké přibližně 2 x 2 cm. Nakrájené kousky přendejte na plech, osolte a dobře promíchejte. Přidejte 3 snítky tymiánu a vložte do trouby. Pečte dokud celeru a jablku nezačnou hnědnout okraje, bude to trvat asi 30 minut.
- cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. V hrnci nechte rozpálit lžíci oleje a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte dozlatova.
- do hrnce k cibuli přidejte upečený celer s jablkem, zalijte vínem a nechte odpařit alkohol. Přilijte ¾ vývaru, lístky ze dvou snítek tymiánu, sůl, čerstvě mletý pepř a přiveďte k varu. 
- hrnec odstavte z plotny a pomocí tyčového mixéru rozmixujte polévku dohladka. Pokud je polévka moc hustá přilijte zbytek vývaru a dobře promíchejte.

Tip: Pro zjemnějí můžete do každé porce přidat lžíci smetany, docílíte tak sametovější chuti.

DSC_4524 Mám obrovskou výhodu, že moje máma je skvělou zahradnicí a na zahradě jí roste, vše na co si jen vzpomenete. Ano, i celer a jablka. Pokud nám ale v Praze dojdou zásoby, které si při každé návštěvě dovezeme, vyrazíme na nákup na trhy. Vždy se snažíme podpořit lokální pěstitele. Nevadí nám, že je každé jablko jiné a tvarově nedokonalé. Důležitá je chuť! Sledujte v obchodech odkud se ovoce, zelenina, maso a vejce dováží. Proč bychom měli kupovat něco, co se k nám veze stovky kilometrů, když nám to tu roste taky. Pokud byste se chtěli dozvědět víc koukněte na web Akademie kvality, kde se můžete dočíst spoustu zajímavých věcí.

DSC_4568 Kde nejčastěji nakupujte ovoce a zeleninu vy? Preferujete tu lokální? A  kdo z vás má pravidelný přísun z vlastní zahrady? Dnes je k mání většina druhů ovoce a zeleniny během celého roku, což má za následek, že výkyvy kvality jsou opravdu velké. Každý kus má v sobě to nejlepší v době sklizně a na to s Jirkou hodně koukáme. Snažíme se vařit, ze sezónních surovin a to je základ úspěchu při vaření každého jídla. Vše to začíná u kvalitních surovin.

jmena-marika1