Bruselské vafle

Už dlouho jsme si chtěli pořídit dobrý vaflovač, který by rozšířil naší sbírku kuchyňského náčiní, ale nikdy jsme nenarazili na ten pravý a nebo možná ani neměli čas, se po něm pořádně podívat. Kdo ví, ať už tak nebo jinak, loni jsem byl nejspíš pořádně hodný, protože mi jeden donesl Ježíšek pod stromeček :) Od teď jedeme ve vaflích snad každý druhý den. Takovou dobrotu by si neměl nechat nikdo ujít!

DSC_0177

ingredience1

Na 4 porce:

250g hladké mouky
4 vejce
3 lžíce krystalového cukru
špetka soli
20g čerstvého droždí
100g rozpuštěného másla
300ml vlažného mléka
 

Kdybych nedostal další skvělé dárky, řekl bych, že vaflovač byl ten nejlepší dárek, jaký jsem mohl dostat. Mám to spojené s dětstvím, kdy jsem si dával vafle se spoustou šlehačky a zmrzlinou. Jakmile jsem ho tak rozbalil pod stromečkem, rozzářil jsem se jako malý kluk a hned druhý den ráno jsme si je museli udělat. U vaflí z kynutého těsta je skvělé, že ho můžeš nechat přes noc v lednici, zakryté potravinářskou fólií, aby bylo připravené na další den. Přece jen nemůže být nic lepšího, než čerstvě upečené vafle po ránu. Ať už to děláš pro svou drahou polovičku, pro děti nebo pro sebe, rozzáříš tím celý den.

Receptů na bruselské vafle je poměrně hodně, každý se lehce liší svým poměrem surovin. Ty naše jsou krásně nadýchané a lehké, úplně jako obláček. Nejdříve si nech vzejít kvásek, droždí zalij trochou vlažného mléka, přidej špetku mouky a cukru, aby ti kvásek krásně vzešel. Ve větší míse promíchej žloutky s cukrem a přidej prosátou mouku, zbytek mléka, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Tady je potřeba pořádně se do toho pustit a těsto dobře promíchat. Přikryj ho čistou utěrkou a nech alespoň 20 minut kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem.

DSC_0181

Pokud ti již těsto vykynulo, z bílků si vyšlehej tuhý sníh, který opatrně vmíchej do těsta. Tady jsem si vzal metličku, abych vše dokonale promíchal. Nech chviličku odpočinout, zatímco rozpálíš vaflovač a můžeš se pustit do jejich pečení. 

Při servírování je snad milion různých možností, jak se dají podávat. A můžu říct, že jedna je lepší než druhá. Ať už je to jednoduchá verze s medem a ořechy nebo moučkovým cukrem se zmrzlinou, každá chuť je dokonalá. My jsme si tentokrát připravili vafle s rozpuštěnou čokoládou, malinovým přelivem a vlašskými ořechy .... lahoda!

A jaké kombinace chutí probíhaly hlavou tobě?  

   JIrka-podpis-300x223

  • Martina Rudolfová

    Díky, taky po vaflovači pošilháváme. Mohla bych se zeptat, jaký vaflovač máte (od Ježíška) doma vy a zda jej doporučíte?

    • Kitchen Story

      My máme belgickou značku DOMO a určitě můžeme doporučit :) Navíc, jakmile je vaflovač jednou doma, je pořád v provozu :)