Bezlepkový chleba se semínky

Stejně jako většina z nás, jsme i my vyrostli na bílém pečivu, které nás provázelo celé dětství a v podstatě až do nedávna.  Ale protože jsme kvůli lepku museli tento druh pečiva omezit na minimum, zkusili jsme najít alternativu, které by nám vyhovovala. Po velkém pátrání jsme vybrali a odzkoušeli recept z našeho oblíbeného blogu My New Roots. Recept jsme lehce poupravili a výsledek se opravdu povedl. Chleba pečeme minimálně jednou do týdne. Jeho velkou výhodou je, že vydrží vláčný klidně 4-5 dní. 

Ořechový a bezlepkový chleba

1

135g slunečnicových semínek
90g lněných semínek
65g ořechů (vlašské, lískové ořechy, mandle)
50g dýňových semínek
145g pohankových vloček ( pokud vám nevadí lepek, můžete použít ovesné vločky )
2 lžíce chia semínek
4 lžíce psyllia ( více o psylliu najdete v textu)
1 lžička mořské soli
1 lžíce medu
3 lžíce kokosového oleje
350ml vlažné vody

Ořechový a bezlepkový chleba

2

- Ořechy přesekejte na menší kousky a pak všechny suché ingredience smíchejte dohromady v jedné větší míse. Přidejte k nim med, kokosový olej, vlažnou vodu a vše společně promíchejte, aby se tekutina dostala ke každému kousku. (Pokud je těsto moc těžké, přidejte ještě jednu nebo dvě lžíce vody)

- Formu na chleba si dobře vymažte kokosovým olejem, aby se vám z ní dal po upečení chleba dobře vyklopit. Těsto dejte do formy a dobře uhlaďte, aby mělo hladký povrch, ale hlavně aby doléhalo až ke krajům formy. Těsto nechte ve formě odpočívat nejméně dvě hodiny nebo třeba i přes noc v lednici.

- Troubu si rozehřejte na 175°C a pak vložte formu s těstem dovnitř na 25 minut. Poté formu vyndejte z trouby a chleba opatrně vyklopte. Takto ho vzhůru nohama vložte zpět do trouby, teď bez formy jen na mřížku a pečte další 30-40 minut. Dokud není krásně upečený do hněda. Na poklepání by měl vydávat dutý zvuk.

Ořechový a bezlepkový chleba Protože je v chlebu obsažené velké množství ořechů a semínek, skrývá se v něm spousta energie a velkého množství vitamínů. Vzhledem k tomu, že jen o samotných semínkách a ořeších by se daly napsat spousty rozsáhlých článků, tady je alespoň ve zkratce seznam toho, co dobrého do sebe v pár kouscích dostanete. 

- Omega 3 a 6 mastné kyseliny.

- Vitamíny E, B1, B2, B6.

- Minerální látky selen, draslík, železo, hořčík a mnoho dalších.

- Slunečnicové semínko potlačuje depresi a napomáhá k dobré náladě. Dýňové semínko je dobré užívat jako prevenci proti zánětům močových cest. Lněné semínko má díky vysokému podílu vlákniny skvělé účinky proti zácpě.

Důležitou složkou při přípravě tohoto receptu je psyllium. Nenechte se odradit od tohoto receptu pokud jste se s ním ještě nesetkali. Psyllium je přírodní vláknina, která zvětšuje při styku s tekutinou několikanásobně svůj objem a napomáhá tak správnému vyprazdňování. Pokud někdo trpí pravidelnými nebo občasnými zácpami, i tohle je způsob jak s nimi bojovat. Jde o přírodní věc, takže je maximálně šetrná k vašemu tělu. V našem receptu plní psyllium funkci spojovací složky. Myslete na to, že do chleba budeme potřebovat rozpustné psyllium ( ne tablety ), které seženete v každé lékárně.

My máme v plánu v některém z dalších článků přidat tipy, co dobrého si dát na chleba, abyste měli kompletní snídani nebo svačinu. Upéct si bezlepkový chleba je super, ale ať to máte kompletní i s inspirací co k němu :)

Máme na vás jednu velkou prosbu, uděláme spolu takový výměnný obchod! Protože se na poli bezlepkového pečení pohybuje teprve chvíli, budeme moc rádi, když se s námi podělíte o nějaký ten svůj ověřený recept. My ho rádi vyzkoušíme a následně zveřejníme na blogu. Pište nám prosím na email blog.kitchenstory@gmail.com.

Už teď se moc těšíme!

jmena-marika-jirka

 

  • Míša

    Ten je úžasný :) ! Miluju pečivo plné ořechů a semínek,nikdy se ale v obchodě není takové jako když si ho uděláme doma :D

    • Jiří Kuča

      Je to tak, není nad domácí pečivo a v tomhle případě to platí obzvláště

  • Vera

    Pravidelně peču tento chleba http://vylizanytalir.cz/seminkovy-chleb-s-psylliem/
    Ale dnes jsem zkusila péct podle vašeho receptu a musím říct, že výše zmíněný má silného konkurenta! :) Díky za recept ;) a jen tak dál…

    • Jiří Kuča

      Tak to jsme rádi, že náš chleba zabodoval :) Děkujeme !

  • Veronika Konecna

    Jaky bude bez medu? Nebo Je to zasadni..?/diky

    • Jiří Kuča

      Nebude to mít nijak zásadní vliv. Jde spíš o skloubení chutí, ale jestli ho vynecháte, chybu neuděláte

  • Radka

    Naprosto famózní. Fakt. :)

    • Jiří Kuča

      Jééé, to rádi slyšíme :) )) to je super!!!

  • Marie Eder

    zkusila jsem..a zařadila mezi oblíbené recepty. Jednoduchá příprava, dá se jíst samotný bez ničeho, jak je dobrý, vydrží 5 dní a ingredience se dají různě obměňovat.
    Díky za recept, peču ho teď pravidelně

    • Jiří Kuča

      Tak to jsme rádi!!! Taky ho pečeme neustále a i všichni z naší rodiny si ho oblíbili :) Brzy bychom chtěli zkusit i další recepty na pečivo :)

  • Jitka Daňková

    Dobrý den, moc se na chléb těším, tímto receptem jste mi udělali radost, už na něj sháním všechny ingredience. Co se týká toho psyllia, možná mám hloupý dotaz, ale znám jen takové ty “nadrcené slupky jitrocele”, mohu je použít? V tekutině se ale úplně nerozpustí, jen nabobtnají. Velmi děkuji za odpověď.

    • Jiří Kuča

      Krásný den,
      upřímně se sušeným jitrocelem nemáme zkušenosti, ale podle toho jak to popisujete, by se určitě dal použít. Psyllium se dává hlavně proto, že nasaje vodu a nabobtná, takže je to jakási spojovací složka. Zkuste a dejte vědět jak se to povedlo

      • Jitka Daňková

        Jé, no trochu se v tom ztrácím. No ono to psyllium je prakticky rozemletý sušený jitrocel, respektive jeho slupky. Jen jsem nevěděla, jestli máte třeba takové to klasické balení např. dr. Popov nebo speciální formu nějakého extra rozpustného a extra mletého či tak.

        • Jiří Kuča

          Tak to je pro nás novinka :) to jsme nevěděli, moc díky za rozšíření obzorů! My máme to klasické Dr. Popov .)

    • Jitka Daňková

      Wow! Tak teď jsem chléb upekla a je naprosto úžasný! Díky za váš super blog, moc se mi líbí, jaký je. Jsou zde zdravé a chutné recepty, ale pro “normální” lidi (tedy ty, co si rádi dají i maso, nevadí jim jíst máslo a obecně i tuky a u jídla jim jde především o to, aby dobře chutnalo). Zkoušela jsem vařit různá zeleninová, ovocná jídla, pečivo, semínkové i obilné kaše atd. z blogů vegetariánů a veganů, v raw stylu a vůbec lidí pohybujících se tímto směrem a nikdy mi recepty nechutnaly. Ale tady upeču extrémně zdravě vyhlížející chléb a je to chuťově naprostá bomba! Díky díky díky.

      Co se týká bezlepkového pečení, tak lepek mohu, nevím, zda poradím, ale doma na podzim obvykle na snídani ujíždíme na dýňových lívanečcích podle Maryny. Recept je zde: http://www.laskominyodmaryny.cz/2013/11/dynove-livanecky.html a jednou doma nebyla špaldová mouka, ale už jen kaštanová, tak jsme je dělali z ní a byly parádní. A někdy pro změnu nebyl jogurt, tak byly jen z rozmixovaného dýňového pyré bez jogurtu a taky super.S máslem, ovocem, skořicí, jogurtem, no každý člen rodiny si je dával po svém. Tak třeba by vám možná chutnaly.

      Kamarádce, která lepek nemůže, radím zaměřit se na zeleninové mixované krémové polévky (ale v základu z pořádného vývaru) ať k obědu nebo k veřeři s pečivem. My už s manželem umíme na každý měsíc v sezóně vykouzlit snad 4 různé z toho, co je po ruce, obměňujeme “krutonky a sypání”. Zahušťujeme je bramborami v základu nebo fazolemi v základu, teď budeme ještě experimentovat s hraškou. Recepty máme jen sebrané z knih a internetu, ukládáme si je přes obrázkovou službu Pinterest, nevím, zda znáte – nejlepší novodobá domácí kuchařská kniha, člověk vybírá jen podle obrázků: https://cz.pinterest.com/jitka0313/polévky/ (nestíháme doplňovat, polévek je tam jen pár)

      A když děláme Vaši mandlovo-fenyklovou polévku, vyrábíme si vlastní čerstvé mandlové mléko. Zbyde mandlová směs ke které doplníme trochu libovolné mouky, jedno vejce, (mandlové) mléko, aby vzniklo těstíčko a děláme malé lívanečky na dezert.

      A poslední tip – když děláme mrkvovomandlový chlebíček pro našeho syna (z Apetitu, kdyby Vás to zaujalo, recept sem přepíšu) tak taky využíváme situace a v mezikroku mixování mandlí si vyrobíme mandlové mléko na jiné recepty.

      Teď se pídím po receptu na dobrou domácí kaštanovou kaši z kaštanové mouky. Kupuji si tu instantní kaši z Mixitu, ale vadí mi tam ta kukuřičná mouka. Výrobci kaštanové mouky mi odepsali, že neznají dobu nutnou pro správnou úpravu mouky v kaši (kaštany musí projít určitou tepelnou úpravou, aby se mohly jíst). Na dotaz v Apetitu nikdo neragoval. Tak kdybyste na tomto poli věděl něco víc, tak bych byla nesmírně ráda. Dělala jsem i kaši z kaštanů, ale to dlouhé loupání, dvojí vaření, mixování, bylo příliš náročné na večerní kaši pro malého dvouletého synka.

  • Radka Kamýčková

    Skvělý recept, jsem z něj nadšená…Peču ho každý týden, už asi popáté. Dneska jsem do něj dala ovesné vločky. Je to vynikající pochoutka. Děkuju…