Bezlepkové palačinky

Jedna věc, která mě mrzela na vyřazení lepku z jídelníčku, byl konec mým oblíbeným palačinkám. Ať jsem se snažil sebevíce, většinou to skončilo něčím, co palačinku moc nepřipomínalo. Šlo mi především o jejich strukturu, kdy podle mě musí být opravdu tenké a dobře dochucené. Ale po hodinách a hodinách zkoušení a vymýšlení co a jak, jsem narazil na xanthanovou gumu, která těstu dodá právě ten lepivý efekt, díky kterému můžou být moje palačinky opět jako dřív i bez lepku. Měl jsem z toho takovou radost, že se o to s vámi musím podělit.

DSC_5483

1
Porce: 6-8       Čas přípravy: 20 minut
 
150g rýžové mouky ( Nutrifree )
130g jáhlové mouky
5 lžic rýžového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu
450ml kokosového mléka
1/4 lžičky xanthanové gumy
80ml vody
1 vejce
špetka soli
olej na smažení

  DSC_5515

2

- Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience dohromady a promíchejte. Pokud nemáte xanthanovou gumu, která působí jako pojivo, klidně vynechejte a do těsta už také nepřidávejte 80ml vody. Ta je tam právě kvůli xanthanové gumě, která zvýší pojivost těsta a je potřeba ho trošku naředit.

-  K suchým ingrediencím přidejte vejce, kokosové mléko, oslaďte ho rýžovým sirupem a na rozpálené pánvi udělejte malý testovací vzorek. Já to tak obvykle dělám, abych si odzkoušel, jestli není potřeba těsto ještě doladit.

- Pokud máte těsto dostatečně dochucené, dodělejte všechny palačinky. 

- Podávat můžete prakticky s čímkoli co máte doma k dispozici, od marmelády po domácí  lískovooříškový krém.

 Tisknout recept

DSC_5503

Znáte to sami, pokud  použijete samotnou bezlepkovou mouku, palačinky jsou tak trochu “vysušené” a lámou se. Samozřejmě, můžete přidat i banán nebo jablko, to tomu dost pomůže, ale pořád nedocílíte toho, že budou palačinky tenké. Ovoce dodá bezlepkovému těstu potřebnou vlhkost, takže toho využívám spíš u lívanců než u palačinek, kdy mi nevadí, že je těsto vyšší.

Co se xanthanové gumy týče, tak ta nahrazuje v kuchyni funkci lepku a hodí se tak právě při bezlepkové dietě. Jedná se o polysacharid, který se vyrábí fermentací sacharidů, následně se vyčistí alkoholem a rozemele na prášek. Váže na sebe vodu, je tedy potřeba s tím při vaření počítat a vody přidat trochu více. Vzhledem k tomu, že se bez lepku poměrně dobře obejdeme, xanthanovou gumu používáme opravdu zřídka kdy. Ale tady se to opravdu vyplatilo :)

jmena-jirka