BBQ sendvič

Griluju, griluješ, grilujeme ... v těchto dnech snad už grilují opravdu všichni. Je ovšem velká škoda, že většina lidí se drží svých zaběhlých zvyklostí a nezkoušejí něco nového, čím by překvapili své strávníky. Co by jste řekli na to, udělat si BBQ omáčku, kterou můžete použít při nakládání masa a přitom i jako dip? Lepší BBQ jste rozhodně neměli, protože tahle v sobě obsahuje i trošku hnědého rumu, který jí dodává na peprnosti. Nebudete litovat!

BBQ sendvič, domácí hranolky

ingredience1

Příprava: 40 minut  Marinování: 4 hodiny   Porce: 4

600g vepřové krkovice
chlebová bageta
červená cibule
mix salátů
olivový olej
 
BBQ omáčka:
4cm kousek oloupaného zázvoru
3 stroužky česneku
1 1/2 lžíce uzené červené papriky
125ml kečupu
50g hnědého cukru
60ml hnědého dominikánského rumu
1 lžíce Worcesterové omáčky
3 lžíce citrónové šťávy
2 lžičky dijonské hořčice
1/4 lžičky chilli 
sůl, pepř
 

BBQ sendvič, domácí hranolky

Výstřižek

- Rozehřejte si rendlík na středním plameni. Nastrouhejte do rendlíku kousek zázvoru a hned vzápětí přidejte 60 ml dominikánského rumu. Nechte odpařit všechen alkohol a přidejte kečup, šťávu z jednoho citrónu (můžete použít i vinný ocet) a přepasírovaný česnek. Nakonec dochutíte omáčku ostatními ingrediencemi: worcesterovou omáčku, uzenou papriku, cukr, dijonskou hořčici a chilli. Ztlumte plamen a nechte probublávat cca 15-20 minut.

- Maso si nakrájejte na tenké plátky cca 5 mm tlusté. Čím tenčí, tím lepší. Maso se bude rychleji grilovat a protože děláme sandwich, bude se lépe kousat, když bude na tenčí plátky. Krkovičku osolte a opepřete.

- Maso si dejte do misky a přidejte k němu trošku hotové a vychladlé BBQ omáčky. Nechte takhle marinovat v ledničce alespoň 4 hodiny.

- Na rozpáleném grilu si opečte plátky chlebové bagety, pokapané olivovým olejem. Vedle si ogrilujte marinovanou krkovičku.- Na bagetu použijte trošku BBQ omáčky, přidejte nakrájenou červenou cibuli, mix salátů (my jsme použili lístky z červené řepy) a hotové maso.

BBQ sendvič, domácí hranolky

Každá dobrá grilovačka se neobejde bez kvalitní BBQ omáčky. Tahle je vylepšená o dominikánský rum, použijte opravdu kvalitní hnědý rum a pokud ho nemáte, tak ten náš klasický neberte jako alternativu, raději ho vynechejte. Náš rum se hodí akorát na pečení. Co se opečené bagety týče, zkuste si ji opéct jen z jedné strany. ať není až tak tvrdá a vysušená. Bude z jedné strany pěkně křupavá a z druhé měkká.  

Pokud máte doma pár brambor, udělejte si domácí hranolky. Nad ty totiž není. Můžete si je udělat v troubě a pak ke grilovačce jen donést. My jsme k jejich dochucení použili mořskou kamennou sůl a čerstvý tymián z naší zahrádky :)

Jakmile se naučíte tuhle BBQ omáčku, budete ji používat už pořád. Strávníci vám ruce utrhají. Ať už to bude sendvič a nebo vepřová žebírka!

Dobrou chuť!

JIrka-podpis-300x223