Batátové placičky se ztraceným vejcem

Jednoho rána jsem se probudil s obrovskou chutí na ztracené vejce. Znáte to určitě sami .... jsou prostě a jednoduše dny, kdy naprosto přesně víte, co budete snídat. Jednou jsou to lívance (recept najdete zde) a podruhé zas třeba ztracené vejce. Takže jdu rovnou do kuchyně a přemýšlím v jakém podání bych si ho dnes mohl udělat. Klasické vejce benedikt nebylo to pravé ořechové a tak jsem se rozhodl udělat si k němu batátové placičky. Lehce asijský nádech byl trefou do černého.

Navíc, právě díky použití rýžové mouky, máte bezlepkovou snídani jako vyšitou!

Skvělý recept na snídani. Batátové placičky se ztraceným vejcem

ingredience1

Čas přípravy: 30 minut    Porce: 4

4 vejce
dobře osolená voda3 lžíce vinného octa
 
Na placičky:
1 větší batáta
1 menší červená cibule
2cm nastrouhaného zázvoru
2 stroužky česneku
polovina chilli papričky
čerstvý koriandr
1 vejce
2-3 lžíce rýžové mouky
sůl, pepř
olej na smažení

Výstřižek

- Na silnějším struhadle si do mísy nastrouhejte oškrábanou a očištěnou batátu. 

- Do mísy přidejte najemno nastrouhaný česnek a zázvor, na menší kostičky nakrájenou červenou cibuli, nasekanou chilli papričku a čerstvý koriandr.

- Zasypte rýžovou moukou, abychom měli pevnější konzistenci a rozklepněte dovnitř vejce, které vše spojí. Osolte a opepřete (Ideální je si kousek těsta udělat na pánvi a odzkoušet, jestli těstu něco nechybí a popřípadě těsto ještě dochuťte.)

- Placičky si osmažte na rozpálené pánvi nebo pečte v troubě dozlatova.

- V hrnci zvlášť si dejte vařit vodu. Dobře osolte a přidejte trochu vinného octa.

- Jakmile začne voda vařit, ztlumte  a nechte jen lehce probublávat. Jinak by se vám  vejce potrhalo.

- Lžicí vytvořte jemný vír, do kterého rozklepněte vajíčko. Vařte cca 3 minuty.

- Batátové placičky, ztracěné vejce, čerstvý koriandr a chilli ... KRÁSA!

Skvělý recept na snídani. Batátové placičky se ztraceným vejcem

Pokud stejně jako my vyznáváte zdravější způsob připravování jídla než smažením, může batátové placičky naskládat na pečící papír a nechat péct v troubě dokud nezezlátnou. Upřímně, raději sáhnu po rozehřáté troubě, kde není potřeba žádný olej. Trvá to sice o něco déle, ale výsledek je pořád stejně dobrý :)

Pokud máte rádi ztracené vejce v jakékoli podobě, rozhodně vyzkoušejte i tenhle způsob servírování. My jsme si teda opravdu pochutnali!

JIrka-podpis-300x223